top of page

Reteaua de voluntariat

Proiectul raspunde obiectivelor Programului Tineret in Actiune prin promovarea dobandirii unei atitudini active a tinerilor ca cetateni, responsabilizandu-i fata de nevoile categoriilor sociale defavorizate din comunitate, antrenandu-i in actiuni utile de constientizare publica si de sprijin pentru acestea. Prin lucrul in echipa, tineri din medii sociale economice si culturale diferite devin mai solidari si mai toleranti unii cu altii, contribuind la formarea unei atitudini generale de sustinere a coeziunii sociale, esentiale pentru construirea unei viitoare Europe apte sa asigure sprijin tuturor cetatenilor sai.

Reteaua de voluntariat dezvoltata prin proiect duce la intarirea rolului solicitantului de promotor al voluntariatui in comunitatea locala si la dezvoltarea capacitatii celorlalte organizatii ale societatii civile de a derula activitati cu si pentru tineret si in mod special a activitatilor cu voluntari.
 

Proiectul imbunatateste programele destinate tinerilor de pe plan local, oferind o modalitate utila de a folosi timpul liber al tinerilor prin antrenarea lor in aceste actiuni civice.
 

Proiectul asigura tinerilor voluntari un cadru adecvat de intalnire si organizare, de invatare formala si nonformala, un spatiu pentru dialog deschis, exprimarea de opinii si interactiunea tinerilor, consultare a acestora in vederea luarii de decizii, un cadru de manifestare a propriilor abilitati si de dobandire a altora noi, inclusiv a celor de monitorizare si management a unui proiect, precum si de autoanaliza a propriilor actiuni, punct nodal de referinta in ce priveste selectarea, instruirea si plasarea de voluntari in activitati specifice, mijloace noi de exprimare si manifestare a propriilor viziuni adupa unor probleme sociale ale comunitatii locale, precum si o modalitate de stimulare a gandirii creative si imaginative a tinerilor laolalta cu cea a capacitatii de constientizare publica a unui grup tinta.

Tinerii voluntari, participa la mese rotunde si ateliere informative menite sa le aduca in centrul atentiei Uniunea Europeana si eforturile pentru imbunatatirea gradului de incluziune sociala a grupurilor defavorizate si privind politica europeana de tineret. Tinerii devin constienti ca excluziunea sociala e un fenomen avut in vedere de Uniunea Europeana asupra caruia se focalizeaza multe din masurile sociale, si ca orice efort pentru combaterea acesteia este important, incepand cu schimbarea propriei atitudini printr-o mai buna intelegere si continuand cu a constientiza si pe altii privind aceste fenomen.
 

Tinerii transmit mesaje, idei, opinii pareri, emit recomandari solutii, creeaza, povestesc impreuna, iau atitudine, dezbat impreuna teme de interes si invata sa lucreze mai bine atat in grup cat si individual. Tinerii vor intelege ca ideile lor sunt importante si conteaza, iar initiativele/ ideile  lor vor fi valorificate si puse in centrul atentiei pe toata durata proiectului. Dezavantajele de ordin social, economic, cultural, etc nu trebuie sa ingradeasca libertatea de exprimare, de dezvoltare personala si  profesionala a tinerilor, iar obstacolele date de deficiente, starea de sanatate sau obstacolele geografice pot fi depasite prin masuri adecvate de includere sociala a acestora si accesibilizare a lor la educatie formala si non-formala, participaresi cetatenie activa, incurajare si sustinere a tuturor intitativelor acestora.

 

 

bottom of page